4 εποχες

ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

Τρύγος׃

Οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον ¨Αμπελο και τον Στάφυλο μέσα από την ελληνική μυθολογία, να αγγίξουν και να περιεργαστούν αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν παλιότερα οι αγρότες κατά τη διάρκεια του τρύγου, να πατήσουν σταφύλια στο μικρό πατητήρι και να παρασκευάσουν το δικό τους κρασί και ξίδι. Στη διάρκεια της παρουσίασης δίνεται η ευκαιρία να θιχτούν θέματα όπως η ανακύκλωση και η αλόγιστη κατανάλωση αλκοόλ και οι συνέπειές της.

elia

Ελιά׃
Οι συμμετέχοντες συναντούν την Θεά Αθηνά και το Ιερό δέντρο της Ελιάς!! Μεταμορφώνονται σε μικρούς ελαιοπαραγωγούς, χρησιμοποιούν αντικείμενα και εργαλεία του παρελθόντος για να παρασκευάσουν το δικό τους λάδι!

ΧΕΙΜΩΝΑΣ

Ειρεσιώνη׃
Η Ειρεσιώνη συναντά την Καμήλα και τον Ντιβιτζή׃
Τι ψάχνει μια «καμήλα» ανάμεσα μας ; Πώς ο «Ντιβιτζής» θα ξυπνήσει την φύση για να γίνει παραγωγική; Έθιμο του Δωδεκαημέρου που συντελεί στο ξύπνημα της φύσης από την νάρκη του χειμώνα.
Η Ειρεσιώνη είναι ο πρόγονος του στολίσματος του Χριστουγεννιάτικου δέντρου. Υπάρχουν κοινά στοιχεία με τα Κάλαντα που λέμε σήμερα;


Ταξιδεύοντας στην Υδρόγειο:

Τι ψάχνει ο Αη Βασίλης στην παραλία και την θάλασσα;
Τι κάνει την Πρωτοχρονιά ο Παππούς και η Γιαγιά επάνω στην καρέκλα;
Τι δουλειά έχουν οι κατσαρόλες και οι κουτάλες σε Χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα; Διαδραστικό πρόγραμμα με έθιμα από όλο τον κόσμο.
Υλοποιείται κυρίως διαδικτυακά.


Ελληνική Αποκριά׃

Δρώμενα της ελληνικής αποκριάς, ζωντανεύουν μπροστά στους συμμετέχοντες.
Κουδουνάτοι, κορδελάτοι, μάσκες και κατασκευές, καλλιεργούν την φαντασία,
ενισχύουν την κοινωνικοποίηση και ενθαρρύνουν την αυτενέργεια μέσω βιωματικών δράσεων.
Αναζητώντας το βαθύτερο νόημα της μεταμφίεσης και της εξοικείωσης
των ατόμων με πτυχές του υλικού και άυλου πολιτισμού.

ΑΝΟΙΞΗ

Χελιδονίσματα׃
Μη σε γελάσει ο βάτραχος και το χελιδονάκι αν δεν λαλήσει ο τζίτζικας δεν ειν’ καλοκαιράκι. Παιχνίδια, δρώμενα της άνοιξης, με ταξιδευτές το βάτραχο και το χελιδόνι, ανταμώματα με τον τζίτζικα τον θεριστή Ιούνη, επαγγέλματα του παρελθόντος και άλλα θέματα από τον φανταστικό κόσμο της δημιουργίας του λαϊκού μας πολιτισμού, θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι μικροί συμμετέχοντες.

Ο σχεδιασμός του προγράμματος για ενήλικες περιλαμβάνει παιχνίδι ρόλων, ανάκληση μνήμης και δημιουργία κατασκευών από πηλό .

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Ομαδικά Παιχνίδια׃
Παιχνίδια συνεργασίας με σκοπό την κοινωνικοποίηση, δραστηριοποίηση και ενίσχυση της ψυχοκινητικής ανάπτυξης και υπευθυνότητας των συμμετεχόντων,  μέσα σε πνεύμα ομαδικότητας και φυσικά χαράς.