4 εποχες

ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

Τρύγος׃
Οι μικροί μαθητές έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον ¨Αμπελο και τον Στάφυλο μέσα από την ελληνική μυθολογία, να αγγίξουν και να περιεργαστούν αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν παλιότερα οι αγρότες κατά τη διάρκεια του τρύγου, να πατήσουν σταφύλια στο μικρό πατητήρι και να παρασκευάσουν το δικό τους κρασί και ξίδι. Στη διάρκεια της παρουσίασης δίνεται η ευκαιρία να θιχτούν θέματα όπως η ανακύκλωση και η αλόγιστη κατανάλωση αλκοόλ και οι συνέπειές της.

ΧΕΙΜΩΝΑΣ

Ειρεσιώνη׃
Το αρχαιοελληνικό έθιμο της Ειρεσιώνης είναι ο πρόγονος του στολίσματος του Χριστουγεννιάτικου δέντρου. Υπάρχουν κοινά στοιχεία με τα Κάλαντα που λέμε σήμερα;

Καμήλα και Ντιβιτζής׃
Τι ψάχνει μια «καμήλα» ανάμεσα σε παιδιά; Πώς ο «Ντιβιτζής» θα ξυπνήσει την φύση για να γίνει παραγωγική; Έθιμο του Δωδεκαημέρου που συντελεί στο ξύπνημα της φύσης από την νάρκη του χειμώνα.

ΑΝΟΙΞΗ

Χελιδονίσματα׃
«Ηλθε, ήλθε Χελιδών» από την αρχαία Ελλάδα στα «Χελιδονίσματα» ανά την Ελλάδα, έθιμο καλωσορίσματος της Άνοιξης.

Σουσσαρίτσα׃
Έθιμο του Πάσχα, ποιός θα ρίξει μακριά το κόκκινο αβγό χωρίς να σπάσει; Διασκεδαστική διαδικασία βασισμένη στο αντίστοιχο έθιμο από την Αρναία Χαλκιδικής.

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Πυρακαμνιός׃
Πώς ο άνθρωπος έκλεψε την φωτιά από τον Δία; Η φωτιά ως αντικείμενο λατρείας στην αρχαιότητα και καθαρτήρια δύναμη.

Ομαδικά Παιχνίδια׃
Παιχνίδια συνεργασίας για με σκοπό την κοινωνικοποίηση, δραστηριοποίηση και ενίσχυση της ψυχοκινητικής ανάπτυξης και υπευθυνότητας των μικρών μαθητών μέσα σε πνεύμα ομαδικότητας και φυσικά χαράς.